Möbler från Johansson Design

Möbelfakta Sverige AB

Möbelfakta är den ledande hållbarhetsmärkning för möbler och ägs av IVL och Trä- och Möbelföretagen (TMF). Möbelfakta är ett hjälpmedel för producenter, inköpare, formgivare, arkitekter och andra som använder eller arbetar med möbler.

Du ska veta vad du köper

En möbel som deklarerats genom Möbelfaktas möter marknadens krav på miljö, är tillverkad enligt etiska riktlinjer och följer internationella kravspecifikationer för kvalitet.

Kraven går hand i hand med krav på möbler som ställs av Upphandlingsmyndigheten, Sveriges Kommuner och Regioner och ADDA (tidigare SKL Kommentus Inköpscentral).

Vardagsrum med bord och stolar

Hur deklarerar du produkter med Möbelfakta?

Deklarationen av en möbel baserar sig på krav inom kvalitet, miljö och ansvarsfulla leveranskedjor beskrivet i kravspecifikationen.

Läs mer på mobelfakta.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Soffan Kamon från Karl Andersson

Hur hittar du deklarerade produkter?

Alla Möbelfaktagodkända produkter finns under produktsidorna hos Möbelfakta. Du kan söka på namn, producent eller deklarationsnummer. Du får bild på produkten och kan se giltighetstiden för märkningen.

Se mer på produktsidan på mobelfakta.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Möbelfakta i offentlig upphandling

Idag ger Lagen om offentlig upphandling (LOU) upphandlare möjligheten att använda märkningar som bevis för att säkerställa att en vara motsvarar de krav som ställs. Möbelfakta möter kraven för en för typ 1 miljömärkningssystem (ISO 14024) i LOU. Läs mer på mobelfakta.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Möbelfaktas organisation

IVL är majoritetsägare i Möbelfakta Sverige AB och borgar för Möbelfaktas oberoende som typ 1 miljömärkningssystem. Möbelfakta startade som en kvalitetsmärkning redan 1972 och är idag den dominerande hållbarhetsmärkningen för möbler.

Ny märkning för möbelbranschens leverantörer

IVL:s dotterbolag Möbelfakta lanserar en ny märkning som ska göra det enklare för leverantörer och möbelproducenter att arbeta med Möbelfakta och kraven inom offentlig upphandling. Det första företaget som till fullo möter kraven och blir Möbelfakta READY har nu godkänts.

Kontakta oss på Möbelfakta

Söderqvist

Johan Söderqvist

Vd

johan.soderqvist@ivl.se

Gruv stina

Gruv Stina Hellquist

Administration och support

gruvstina.hellquist@ivl.se

Möbelfakta logga

Mer information om Möbelfakta

Läs mer om Möbelfaktas arbete, våra tjänster och verktyg på mobelfakta.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller kontakta oss på info@mobelfakta.se.

I vår så kallade One stop shop har vi samlat verktyg för hållbart byggande.

Prenumerera på våra nyhetsbrev och ta del av nya projekt, forskningsresultat och andra aktuella frågor.