1. Startsida
  2. Press
  3. [2024-09-19] Tillverkning av separatorfilm för litiumjonbatterier i Eskilstuna
Analys och kommentarer | 2024-09-19
Electric car lithium battery pack and power connections

Tillverkning av separatorfilm för litiumjonbatterier i Eskilstuna

En anläggning i Eskilstuna som ska producera separatorfilm för litiumjonbatterier har väckt många frågor hos närboende och uppmärksammats av flera medier. Här ger vi en sammanfattning över IVL:s roll i ärendet och förklaring till de spridningsberäkningar vi har gjort.

I Eskilstuna planerar bolaget Senior Material Europe AB att etablera en anläggning för att producera separatorfilm för litiumbatterier. Företaget kommer att vara underleverantör till batteriproducenter. I sin process för att framställa separatorfilm till litiumbatterier används ämnet metylenklorid. Metylenklorid har varit förbjudet att använda i Sverige sedan 1996, men företaget har fått dispens från Kemikalieinspektionen för att använda det.

De villkor som ska uppfyllas för att kunna erhålla dispens är att ett alternativ till lösningsmedlet saknas, att företaget fortlöpande undersöker alternativ till metylenklorid och att företaget minimerar risken för att arbetstagare exponeras för ämnet. Dispensen ges för två år i taget, om företaget kommer att behöva fortsätta med användningen efter denna period, måste en ny dispensansökan lämnas in. Vid en sådan andra ansökan behöver bolaget visa på det arbete som har bedrivits för att minska användning och introducera alternativ.

För verksamheten krävs också ett tillstånd enligt miljöbalken. I en tillståndsansökan beskrivs den planerade verksamheten och en miljökonsekvensbeskrivning tas fram. Åtgärder för att begränsa miljöpåverkan utreds och föreslås. Processen för tillståndsansökan regleras i miljöbalken och inkluderar samråd med allmänhet och berörda i närområdet. I den miljökonsekvensbeskrivning som har tagits fram i tillståndsärendet har utsläpp av metylenklorid till omgivningen utretts, liksom åtgärder för att begränsa dessa.

IVL Svenska Miljöinstitutet har tagit fram underlag för dispensansökan om att få använda metylenklorid som har lämnats in till Kemikalieinspektionen samt underlag i ansökan om tillstånd för verksamheten. IVL har tagit fram vetenskapligt grundat underlag som ska kunna användas av myndigheter och intressenter i processen fram till beslut.

Underlaget som IVL har tagit fram har varit dels spridningsberäkning av utsläpp till luft, dels en bedömning av hur ämnet metylenklorid fördelar sig i omgivande miljö (vad stannar i luft, faller till mark och fördelar sig till jord och vatten). Utredningarna har utförts med de metoder som normalt används i denna typ av bedömningar.

IVL är ett oberoende och fristående forskningsinstitut inom miljö och hållbarhet. Vi arbetar med både tillämpad forskning och konsultuppdrag och en viktig målsättning för oss är att bidra till att uppfylla globala och nationella miljömål. Det är vidare viktigt för oss att vara oberoende och att i varje arbete vi gör tillhandahålla opartiskt underlag som ett led i detta. Vi låter oss inte påverkas av en kunds eventuella önskan om att ett resultat av en utredning ska se ut på ett visst sätt. Detta gäller oavsett vilket land eller region som vår kund härrör ifrån.

I ärendet i Eskilstuna finns flera intressenter med starka åsikter om etableringen, vilket också avspeglas i de artiklar som har skrivits under senare tid. En del av den information som har förekommit i artiklarna är inte korrekt återgivet från de intervjuer som har utförts.

I några artiklar som har publicerats har det framställts som att IVL Svenska Miljöinstitutet har gjort fel beräkningar när man antagit att gasen från det kemiska ämnet har samma vikt som den omgivande luften och därför snabbt blandas med denna och späs ut. Metylenklorid är ett ämne som är cirka tre gånger tyngre än luft och det har i artiklarna skrivits att IVL med detta antagande i beräkningen har underskattat halter i närområdet som sedan ligger till grund för bedömning av risken med utsläppen. Halten av metylenklorid i utgående luftflöden från den planerade anläggningen är väldigt låg (cirka 0,01 procent av vikten), detta gör att vi i beräkningen likställer densiteten av utsläppen med densiteten av luft.

Av spridningsberäkningen framgår att emissionerna av metylenklorid är mellan 50 och 200 mg/kubikmeter i ett luftflöde mellan 15 000 och 120 000 normalkubikmeter per timme. Halten av metylenklorid i de utgående emissionerna är låg, därför har vi ansett att densiteten av utsläppen kan likställas med utsläpp av luft. (1 kubikmeter luft väger 1,3 kg. 0,2 g utgör cirka 0.01 procent av vikten).

Eftersom metylenklorid utgör en så liten del av den totala luftmassan har påverkan på densiteten i detta fall bedömts vara försumbar. En gas som är uppblandad i luften kommer inte att ”falla” mot marken snabbare än luftmassan som helhet. Metylenkloriden kommer alltså inte att ansamlas vid marken och ge högre halter där.

Mer information om Senior Materials etablering finns på Eskilstuna kommuns webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Prenumerera på våra nyhetsbrev