Saneringsarbete efter störtade postflyget
Det norska postflyget som störtade i norra Lapplandsfjällen i vintras bärgas nu och flygkraschområdet saneras. Johan Strandberg, miljöskadeexpert på IVL Svenska Miljöinstitutet ansvarar för saneringen av haveriområdet.
Det är ett omfattande städningsarbete som miljöskadeexperter och militär har gjort vid haveriplatsen. Små vrakdelar måste samlas in för hand i den känsliga fjällmiljön. Uppskattningsvis läckte också 2 000 liter flygbränsle
ut vid kraschen.
– Flygbränslet hanterar vi så att vi tar upp den jord som är förorenad och lägger den i en tank och flyger iväg det härifrån, säger Johan Strandberg.
Det var i januari i år som det norska postflyget kraschade i Lapplandsfjällen mellan Ritsem och norska gränsen. Ombord på planet fanns två besättningsmän som båda omkom i olyckan. Orsaken till flygkraschen är fortfarande oklar. Vid nedslagsplatsen har det bildats en krater, som ligger just intill ett vattendrag som rinner ner i dalgången.
– Vi kommer att provfiska för att se att fisken i sjön nedanför inte innehåller några farliga koncentrationer av något ämne från den här kraschen. Så att de som fiskar i området kan känna sig lugna, säger Johan Strandberg.
Han berättar att lukten av flygbränsle är tydlig kring de områden där tankarna på planet slog ned, samt i planets färdriktning dit jord och vrakdelar kastats (uppemot 300 meter bort). Eftersom marken där planet slog ner består av tjocka lager av mjuk torv och lera kunde planet tränga ner cirka fyra meter och skapa en krater.
– Torven binder bränslet bra och därför har en mindre andel spridits med bäcken än vad som skulle gjorts annars. Olyckan skedde också på vintern då det är låg biologisk aktivitetet och stora mängder snö som bränslet spätts ut i. Hade kraschen skett nu på sommaren hade bränslet runnit rakt ut i bäcken och orsakat betydligt större skada, säger Johan Strandberg.
För mer information kontakta:
Johan Strandberg, johan.strandberg@ivl.se, tel. 010-788 65 98
Prenumerera på våra nyhetsbrev
Du behöver tillåta cookies (kakor) i kategorin ”Funktionella kakor” för att kunna anmäla dig till vårt nyhetsbrev. Tillåt dessa cookies