Remissvar: Sänkt skatt på bensin och diesel ökar klimatutsläppen
Regeringen förslår att skatten på bensin och diesel sänks från och med januari nästa år och ytterligare en gång i juli 2025. IVL Svenska Miljöinstitutet anser inte att förslaget bör gå igenom då det påtagligt försämrar möjligheten att minska vägtrafikens klimatutsläpp.
– En sänkning av skatten på bensin och diesel i två omgångar under 2025 kommer ytterligare att försvåra möjligheterna att klara trafikens klimatmål. Regeringen har redan påtagligt försämrat möjligheterna till att minska vägtrafikens klimatutsläpp genom att sänka reduktionsplikten, avskaffa stadsmiljöavtalet, ta bort bonusen för inköp av elfordon samt genom att inte genomföra den tidigare beslutade reformeringen av reseavdraget, säger Anders Roth, mobilitetsexpert på IVL.
Drivmedelsbeskattningen är ett av de viktigaste styrmedlen för att minska på vägtrafikens klimatutsläpp skriver IVL i remissvaret. Enligt regeringens promemoria skulle en sänkning av skatten leda till att utsläppen av fossil koldioxid ökar med 900 000 ton till 2030. Det skulle också försvaga incitamenten för transporteffektivisering, elektrifiering och användning av höginblandade förnybara drivmedel.
– Vi kan bekräfta dessa effekter och speciellt ser vi påverkan på elektrifieringen. I ett pågående forskningsprojekt där vi undersöker företags frivilliga klimatarbete ser vi tydligt att det låga dieselpriset gör att det inte är lönsamt för åkare att investera i eldrivna lastbilar. Elektrifieringen av den tunga trafiken riskerar nu att fördröjas påtagligt, säger Tobias Gustavsson Binder, expert på transportsektorns klimatomställning.
Förslaget om skattesänkning motiverar regeringen med att de vill undvika en prishöjning på bensin och diesel när reduktionsplikten höjs från sex till tio procent och att det är viktigt att klimatpolitiken har legitimitet hos befolkningen. Generellt finns det dock redan ett brett stöd för Sveriges klimatmål och fler klimatåtgärder visar en rapport framtagen för Klimatpolitiska rådet. Enligt rapporten är 77 procent av svenskarna oroande övar att de klimatåtgärder som görs är otillräckliga.
– Istället för att hantera legitimitet med hjälp av sänkta drivmedelsskatter behöver åtgärder sättas in för att minska behovet av bil, samt genom att lägga om vägtrafikbeskattningen. På landsbygden kan så kallade landsbygdsmiljöavtal införas som bygger på en kombination av tillgänglighets- och mobilitetsåtgärder, säger Anders Roth.
IVL har i ett forskningsprojekt visat vad som kan ingå i så kallade landsbygdsmiljöavtal och hur de kan tecknas. Vidare bör vägtrafikens beskattning reformeras där dagens energiskatt växlas mot en kilometerskatt som blir lägre på landsbygden och högre i stadstrafik.
Läs IVL:s remissvar här. Pdf, 215.4 kB, öppnas i nytt fönster.
Vid frågor kontakta:
Anders Roth, anders.roth@ivl.se, tel. 010-788 69 16
Tobias Gustavsson Binder, tobias.gustavsson.binder@ivl.se, tel. 010-788 67 50
Fler nyheter
-
23 okt 2024 | debatt
-
23 okt 2024 | pressmeddelande
-
22 okt 2024 | nyhet
-
15 okt 2024 | pressmeddelande
-
3 okt 2024 | pressmeddelande
-
26 sep 2024 | pressmeddelande
Prenumerera på våra nyhetsbrev
Du behöver tillåta cookies (kakor) i kategorin ”Funktionella kakor” för att kunna anmäla dig till vårt nyhetsbrev. Tillåt dessa cookies