
Enklare miljöarbete för fritidsbåtshamnar med nytt verktyg
Det finns många miljöutmaningar kopplat till svenska fritidsbåtshamnar, men ofta saknas stöd och kunskap för att hantera dessa. Att genomföra egenkontroll kan upplevas som omfattande och svårt, och tillsynen varierar kraftigt i olika delar av landet. Projektet Eko Marina ska ta fram ett webbaserat verktyg för att göra miljöarbetet enklare.
– Det behövs stöd för att hantera de många aktiviteter som ingår i hamnverksamheten och som riskerar att påverka miljön negativt om ett systematiskt egenkontrollarbete inte finns på plats, säger Ardo Robijn, projektledare på IVL Svenska Miljöinstitutet.
Fritidsbåtshamnar klassas som miljöfarliga verksamheter enligt svensk miljölagstiftning, och det finns därför ett ansvar att kontinuerligt vidta åtgärder som skyddar både miljön och människors hälsa. Det innebär bland annat att förhindra kemikalieutsläpp och säkerställa att förbjudna båtbottenfärger inte används.
– Att ansvariga på fritidsbåthamnarna får det stöd de behöver för att upprätthålla ett hållbart miljöarbete är viktigt. Vi på Havs- och vattenmyndigeten ser fram emot detta nya verktyg och hur det kan vara en del i att minska påverkan från fritidsbåtshamnar i den akvatiska miljön, säger Josephine Rubia, utredare på Havs- och vattenmyndigheten.
Projektet Eko Marina drivs i samarbete mellan IVL Svenska Miljöinstitutet, Svenska Båtunionen (SBU) och Havs- och vattenmyndigheten. Syftet är att göra miljöinformation för fritidsbåtshamnar tillgängligt för alla och utveckla stöd som hjälper användarna att strukturera sitt miljöarbete, fatta välgrundade beslut i miljöfrågor och kommunicera detta arbete vidare till småbåtsägare.
– Genom att erbjuda ett lättillgängligt och användarvänligt verktyg hoppas vi kunna bidra till en mer hållbar utveckling av svenska fritidsbåtshamnar. Projektet är ett steg i rätt riktning mot en mer hållbar framtid för svenskt båtliv och förvaltning av våra värdefulla kustvatten, säger Jane Ihrfors, expert inom marin- och miljögeologi på IVL Svenska Miljöinstitutet.
Det webbaserade stödet kommer finnas tillgängligt på Svenska Båtunionens hemsida, båtmiljö.se. Det är öppet för alla och kommer att uppdateras med informationsmaterial och mallar med fokus på specifika områden som båtbottenbehandling, avfallshantering och hamnens infrastruktur.
– Avsikten är att detta verktyg, med bland annat digitala checklistor, ska komplettera vår handbok för fritidsbåtshamnar och göra det enkelt för alla hamnar att leva upp tillsynsmyndigheternas krav, säger Carl Rönnow, sakkunnig inom miljö- och hållbarhet på Svenska Båtunionen.
För mer information, kontakta:
Jane Ihrfors, jane.ihrfors@ivl.se, tel. 010-788 68 54
Ardo Robijn, ardo.robijn@ivl.se, tel. 010-788 69 06