Kartläggning visar nedfall av sällsynta jordartsmetaller
IVL Svenska Miljöinstitutet har på uppdrag av Naturvårdsverket mätt koncentrationerna av så kallade lantanoider – en grupp sällsynta jordartsmetaller – i mossprover insamlade 2015. Mätningarna visar att halterna är högre i södra Sverige än i norra. Dessutom gjordes extra mätningar i Kalmar län som visade att lantanoidhalterna var högre i närheten av städer och industrier jämfört med bakgrundsmiljön.
Gruppen av lantanoider finns naturligt i berggrund, jord och havsbotten och används bland annat i bränsleceller, batterier, mobiltelefoner, displayer och inom till exempel fordons- och metallindustrin.
Totalt analyserades 86 mossprover från så kallad bakgrundsmiljö - långt ifrån städer och industrier - insamlade från norra till södra Sverige. Analyserna visade att koncentrationerna i bakgrundsproverna var högre i södra Sverige än i norra.
Utöver bakgrundsprover analyserades tjugo stads- och industrinära mossprover insamlade i Kalmar län. I medelvärde var koncentrationerna fem gånger högre i stadsmiljö och fyra gånger högre i industrinära miljö jämfört med bakgrundsproverna.
– Med tanke på att man ser skillnader i halter mellan norr och syd samt högre halter i stads- och industrinära miljö jämfört med bakgrundsmiljö tyder detta på att halterna i mossan är påverkad av mänsklig aktivitet, säger Helena Danielsson, forskare på IVL Svenska Miljöinstitutet.
Genom att jämföra resultaten för mossprover insamlade 2015 i bakgrundsmiljö i Kronobergs och i södra delarna av Jönköpings län med resultat av tidigare genomförda mätningar på mossprover från 1975 och 2000, insamlade i samma område, gick det att se en nedgång i halterna, vilket med stor sannolikhet tyder på minskade utsläpp från mänsklig verksamhet.
IVL Svenska Miljöinstitutet har mätt metaller i mossa sedan 1975, bland annat bly, arsenik och kadmium, men detta är första gången man mäter just lantanoider. Mossor tar upp kemiska ämnen från atmosfären och används därför för att mäta atmosfäriskt nedfall av metaller.
Läs rapporten här Pdf, 2.7 MB, öppnas i nytt fönster.
För mer information, kontakta:
Helena Danielsson, helena.danielsson@ivl.se, tel: 010-788 67 87
Prenumerera på våra nyhetsbrev
Du behöver tillåta cookies (kakor) i kategorin ”Funktionella kakor” för att kunna anmäla dig till vårt nyhetsbrev. Tillåt dessa cookies