1. Startsida
  2. Vårt erbjudande
  3. Forskning
  4. Vatten
  5. Kontrollprogram för fibersediment
Avverkat timmer ligger ligger upptravade

Kontrollprogram för fibersediment

Projektets mål är att ta fram en metod som på ett ekologiskt, relevant och kostnadseffektivt sätt undersöker biologiska effekter av sedimentföroreningar från historiska utsläpp.

Sedan 2018 pågår ett metodutvecklingsprojekt med projektdeltagare från den svenska skogs-och metallindustrin. Under 2018-2021 genomfördes fiskundersökningar i ett tiotal skogsindustrirecipienter samt utanför Bolidens metallsmältverk vid Rönnskär i Skelleftehamn. Resultaten från undersökningarna är publicerade i IVL-rapporter B2396, B2423 och B2449. Den framtagna metoden har fungerat väl och har av både verksamhetsutövare och myndigheter lyfts fram som ett användbart verktyg för framtida riskbedömningar.

Testa nya hypoteser och statistiska koncept för utvärdering

I detta projekt vidareutvecklas metoden genom fortsatta undersökning av fisk utanför fyra norrländska skogsindustrier. Ytterligare frågeställningar och utmaningar har identifierats som kräver att ytterligare datamaterial samlas in för att testa nya hypoteser och statistiska koncept för utvärdering. Genom att ytterligare recipienter undersöks ökar även den totala datamängden, vilket är nödvändigt för en mer övergripande bedömning av den nationella effektbilden och återhämtningsförloppet genom utvärdering av tidstrender och kritiskt testa tidigare gjorda prediktioner.

Projektfakta

  • Projektnamn: Kontrollprogram för fibersediment
  • Budget: 8,9 MSEK
  • Finansiär: Svenska Skogsindustriernas Vatten- och Luftvårdsforskning, Boliden, SCA, Holmen, Stora Enso, Billerud, SIVL (Stiftelsen Institutet för vatten och luftvårdsforskning)
  • Samarbetspartners: IVL Svenska Miljöinstitutet, Svenska Skogsindustriernas Vatten- och Luftvårdsforskning, Boliden, SCA, Holmen, Stora Enso, Boliden, Billerud
  • Period: 2018 - 2024

Bidrar till FN:s hållbarhetsmål

  • 3. God hälsa och välbefinnande
  • 6. Rent vatten och sanitet för alla
  • 14. Hav och marina resurser